Op de academie van Mortsel kan iedereen met interesse voor schrijven terecht. Voor jongeren is er Schrijven 14+, voor volwassenen op ontdekking is er het vak Schrijven en voor ervaren schrijvers met een missie is er het vak Literair Atelier. Jaarlijks gaan alle studenten van de schrijfafdeling (eender welk vak ze volgen) het gesprek aan met een auteur die bereid is in zijn of haar keuken te laten kijken. In het verleden ontmoetten we o.a. Joke Van Leeuwen, Koen Peeters, Diane Broeckhoven, Lize Spit.

Om samen te bekijken of jouw leervraag overeenkomt met ons aanbod en om te bepalen in welk vak je best start dien je via mail een afspraak te maken met de vakverantwoordelijke schrijven Anneleen Van Offel . Pas na dit kennismakingsgesprek kan je inschrijven.

SCHRIJVEN

In het vak Schrijven verken je de wereld van de literatuur. Je verwerft inzicht in de literaire taal en het literaire veld. Je leert kritisch(er) te lezen.

In korte oefeningen op het kortverhaal, het gedicht, de column, de songtekst…, experimenteer je met toon en taal op zoek naar wat jij echt wil zeggen. Je leert constructieve feedback te geven op de teksten van je medestudenten, zelf feedback te ontvangen en toe te passen om van een tekst de beste versie te maken.

Maar het allerbelangrijkste: je leert spelen. Zonder proberen en zoeken en wroeten kom je namelijk nergens. Runa Svetlikova en Peter De Voecht ontvangen je graag in de uitdagende en toch veilige ruimte die je nodig hebt om gaandeweg je eigen stem uit je pen te laten komen.

LITERAIR ATELIER

Het vak Literair Atelier is er voor ervaren schrijvers die willen beginnen aan een groter project, of die zich willen verdiepen in een bepaald aspect van hun schrijven. Wil je eindelijk beginnen aan die verhalenbundel? Blijft het idee voor die roman maar knagen? Of heb je zin om je gedurende een bepaalde periode vast te bijten in de mogelijkheden van cross-over tussen literatuur en circus? Niets is te gek: in dit vak neem jij je leerproces volledig zelf in handen.

Je werkt wekelijks drie uur in het atelier, in het gezelschap van een gemotiveerde groep medeplichtigen. Door de groepsdynamiek, de rust en de structuur geef je eindelijk je droom vaste vorm, die anders tussen de plooien van het leven dreigt te vallen. Met Anneleen Van Offel kan je van gedachten wisselen over grote beslissingen in je plot, over de stijl van je gedichten, over de spanningsboog binnen je verhalen. In de klas is alles aanwezig om je te specialiseren in bepaalde technische aspecten van het schrijven. Om de paar weken leest Anneleen een groter geheel van je teksten en krijg je diepgaande en gerichte feedback.

Voor je dit traject aanvangt, wordt er een kennismakingsgesprek ingepland. Neem daarvoor rechtstreeks contact op met Anneleen (anneleen.vanoffel@amwdmortsel.be). Let op: dit traject is er alleen voor wie nog aan een project moet beginnen. Heb je nood aan begeleiding van iets dat al in de steigers staat? Dan zoek je best individuele manuscriptbegeleiding.

schrijven volwassenen
maandag
19.00 – 22.00 uur
leerkracht: Peter De Voecht

schrijven volwassenen
donderdag
9.30 – 12.30 uur
leerkracht: Runa De Moudt

literair atelier
woensdag
19.00 – 22.00 uur
leerkracht: Anneleen Van Offel

literair atelier
maandag
18.30 – 21.30 uur
leerkracht: Anneleen Van Offel