Muziekgeschiedenis

Wil je alles weten over de geschiedenis van de Westerse muziek? Over het ontstaan van muziek, de evolutie, stijlperiodes, componisten en hun werk? Of het liefdesleven van Georg Friedrich Händel? Hoe Johann Sebastian Bach twintig kinderen had en tussendoor ook nog een beetje componeerde? Of waarom Frédéric Chopin zijn Préludes schreef op Mallorca? Ben je geïnteresseerd in het Festspielhaus in Bayreuth? Altijd al willen weten hoe een symfonie in elkaar steekt? Hoe een drankorgel als Hugo Wolf zulke wonderbaarlijke liederen kon schrijven? Hoe het Sovjetregime onder Josef Stalin haar kunstenaars terroriseerde? Misschien wil je wel op de hoogte zijn van de culturele stromingen in de twintigste eeuw? Of wil je graag in discussie treden over andere onderwerpen als de uitvoeringspraktijk, stemmingen, geschiedenis van de instrumenten, esthetiek en hedendaagse muziek. Én begeleid worden bij actief muziek beluisteren?

Dat kan allemaal in de cursus muziekgeschiedenis.

Aan de hand van een begeleidende syllabus leer je de rode draad van onze Westerse muziekgeschiedenis kennen die geïllustreerd wordt door tal van luistervoorbeelden.

De cursus  is verdeeld over drie jaren. De eerste twee jaren wordt het volledige overzicht van de muziekgeschiedenis meegegeven. Het derde jaar bestaat uit enkele themareeksen die grotendeels door de leerlingen zelf worden voorgesteld en gekozen. Gezien het om een graadsklas gaat, zitten de drie leerjaren samen en “roteert” de leerstof.

Module 1

  • Ontstaan, Oudheid, Middeleeuwen, Renaissance, Barok, Classicisme

Module 2

  • Romantiek, Expressionisme (Twintigste Eeuw), Hedendaagse muziek

Module 3

  • Diverse onderwerpen gekozen door de leerlingen.

Naast de lessen gaat de klas enkele keren per schooljaar op concertbezoek (aan gereduceerde prijzen). Deze concerten worden in de les door de leerkracht ingeleid en naderhand besproken. Één keer per jaar wordt een bezoek gebracht aan de Vlaamse opera, in een uitzonderlijk geval aan de Muntschouwburg in Brussel. Soms wordt ook een halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd meegepikt.

 

De cursus muziekgeschiedenis staat ook open voor geïnteresseerden die daarnaast niet ingeschreven zijn in de academie. Hiervoor wordt een bedrag van 168 euro aangerekend, (72 verminderd tarief, 33,60 euro UiTpas kansenstatuut Mortsel)