Muziekgeschiedenis
 

Wilt U alles weten over de geschiedenis van de Westerse muziek? Over het ontstaan van muziek, de evolutie, stijlperiodes, componisten en hun werk? Wilt U bijvoorbeeld alles weten over het liefdesleven van Georg Friedrich Händel? Wilt U weten waarom Johann Sebastian Bach twintig kinderen had en tussendoor ook nog een beetje componeerde? Of waarom Frédéric Chopin zijn Préludes schreef op Mallorca? Bent U geïnteresseerd in het Festspielhaus in Bayreuth? Wilt U weten hoe een symfonie in elkaar steekt? Hoe een drankorgel als Hugo Wolf zulke wonderbaarlijke liederen kon schrijven? Hoe het Sovjetregime onder Josef Stalin haar kunstenaars terroriseerde? Misschien wilt U wel op de hoogte zijn van de culturele stromingen in de Twintigste Eeuw? Of wilt U graag in discussie treden over andere onderwerpen als de uitvoeringspraktijk, stemmingen, geschiedenis van de instrumenten, esthetiek en hedendaagse muziek. Begeleid worden bij het actieve muziekbeluisteren?

Wel, dat kan allemaal in de cursus Muziekgeschiedenis

  • dinsdagnamiddag van 13u30 tot 15u30
  • dinsdagavond van 20.00u tot 22.00u

Leerkracht: Stefan Van Puymbroeck.

Locatie: Mortsel Eggestraat

Aan de hand van een begeleidende syllabus leert U de rode draad van onze westerse muziekgeschiedenis kennen die geïllustreerd wordt door tal van luistervoorbeelden. U wordt als het ware als melomaan met kennis van zake gevormd.

De cursus zelf is verdeeld over drie jaren. De eerste twee jaren wordt het volledige overzicht van de muziekgeschiedenis meegegeven. Het derde jaar bestaat uit enkele themareeksen die grotendeels door de leerlingen zelf voorgesteld en gekozen worden. Gezien het om een graadsklas gaat, zitten de drie leerjaren samen en “roteert” de leerstof.

Graad 4.1

  • Ontstaan, Oudheid, Middeleeuwen, Renaissance, Barok, Classicisme

Graad 4.2

  • Romantiek, Expressionisme (Twintigste Eeuw), Hedendaagse muiek

Graad 4.3

  • Diverse onderwerpen gekozen door de leerlingen.

Naast de lessen gaat de klas enkele keren per schooljaar op concertbezoek – meestal in de Singel – aan gereduceerde prijzen. Deze concerten worden in de les door de leerkracht ingeleid en naderhand besproken. Één keer per jaar wordt een bezoek gebracht aan de Vlaamse opera, in een uitzonderlijk geval aan de Muntschouwburg in Brussel. Soms wordt ook een halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd meegepikt.