De viool bestaat uit een houten klankkast met ziel en resonantieruimte en twee toongaten.  De toonhoogte wordt bepaald door het plaatsen van de vingers op de vier snaren.  De strijkstok bepaalt de klanken.

Hoe wordt een viool bespeeld ?
De linkerhand (=vier vingers) bespeelt de snaren.  De rechterhand en -arm hanteren de strijkstok.  De viool wordt vastgehouden door schouder en kin.

Wat is het verschil tussen viool en altviool?
Het grootste en belangrijkste verschil met de viool is dat de altviool lager, voller, mysterieus en donkerder klinkt. Dit komt grotendeels doordat de altviool een extra lage snaar heeft, nl. de Do-snaar, en de hoge Mi-snaar van de viool ontbreekt. De altviool is ook een stukje groter dan de altviool. Je kunt de viool en altviool het beste vergelijken met de sopraan en alt in de zangstemmen.

Hoe kan ik een viool meenemen ?
Viool en boog worden weggeborgen in een vioolkist.  Het gewicht is ongeveer 1 kilogram.

Hoeveel kost zo’n viool ?
Uiteraard afhankelijk van de kwaliteit.  Een goede viool kan je aanschaffen vanaf ongeveer € 1 000 alles inbegrepen.

Kan ik een viool huren ?
In de academie kan je een viool huren. Je kan het instrument twee jaar huren, daarna moet je zelf voor een instrument zorgen.  Verder kan je ook terecht in muziekwinkels om een viool te huren.

Zou ik een viool kunnen bespelen ?
Ieder normaal gebouwd mens met tien vingers kan dit instrument leren bespelen.

Wat kan ik later met een viool doen ?
Binnen de academie is er het strijkersensemble, verschillende kamermuziekgroepen en het orkest.
Buiten de academie zijn er nog veel andere mogelijkheden:  volksmuziekgroepen, kamerorkesten, kamermuziekgroepen en zelfs jazzgroepen.

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen ?
Neen, de stijlmogelijkheden zijn onbeperkt.

Is het moeilijk om een viool te leren bespelen ?
Dit is sterk afhankelijk van de begaafdheid.

Tenslotte
De rest van je leven kan je plezier hebben van de gedane moeite in je jeugd, doordat elk ensemble meerdere violen of altviolen kan gebruiken. Zo kan een orkest bijvoorbeeld niet minder dan 22 violen en 8 altviolen tellen.