Wat? De saxofoon is een blaasinstrument, uitgevonden door de Belgische instrumentenbouwer Adolphe Sax.

Hoe wordt een saxofoon bespeeld ?
De klank ontstaat door in het mondstuk te blazen waardoor het riet en de lucht binnenin gaan trillen.  Door de vingerzetting te veranderen bereikt men een andere toonhoogte.  De vingerzetting is gedeeltelijk overeenkomstig met die van de blokfluit.

Hoe kan ik een saxofoon meenemen ?
De saxofoon wordt opgeborgen in een koffer.  De meeste altsaxofoons kunnen met de fiets vervoerd worden.  Het gewicht is echter aan de hoge kant, dus is er toch wel extra voorzichtigheid geboden (goed evenwichtig plaatsen en strak vastbinden).

Hoeveel kost zo’n saxofoon ? Een degelijke nieuwe saxofoon kan je kopen vanaf ± € 1.000.  Occasie instrumenten kosten tussen de € 625 en de € 1.000.

Kan ik een saxofoon huren ?
De eerste twee studiejaren kan je in de academie een saxofoon huren. Buiten de school kan je ook in een muziekwinkel terecht die instrumenten verhuren op basis van huurkoop waarbij de reeds betaalde huurprijs afgetrokken wordt van de aankoopprijs.

Zou ik een saxofoon kunnen bespelen ?
Ieder normaal gebouwd mens met tien vingers kan dit instrument leren bespelen.  Kinderen met een felle overbeet (vooruitstekende boventanden) of onderbeet (vooruitstekende ondertanden) kunnen problemen hebben met de klankvorming.

Wat kan ik later met een saxofoon doen ?
Sinds de uitvinding in 1840, heeft het instrument harten veroverd in diverse muziekgenres: klassiek muziek, blaasorkesten (fanfares, harmonies), jazzmuziek, popmuziek…

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen ?
De stijlmogelijkheden met een saxofoon zijn onbeperkt.  Het is een instrument dat vrij populair is in klassiek, jazz, pop en blues.

Is het moeilijk om een saxofoon te leren bespelen ?
Niet moeilijker dan andere blaasinstrumenten op voorwaarde dat je dagelijks oefent!

Inhoud cursus (optie klassiek/optie pop)

De basisinhoud (repertoriumkeuze, stijloefeningen) van de cursus saxofoon, in beide opties, omhelst steeds meerdere muziekstijlen: klassiek, jazz/pop, latin, funk…

Toch bieden we vanaf de 3de graad een keuzemogelijkheid:

  • optie popsaxofoon: in deze optie vormen we saxofoonklassen met leerlingen die vooral interesse hebben in het leren/spelen van akkoorden, als voorbereiding op improvisatie in diverse genres.
  • optie klassieke saxofoon: in deze optie vormen we saxofoonklassen met leerlingen die vooral interesse hebben in het lezen/spelen van partituren, maar ook hier steeds binnen diverse genres.