Wat?
Een orgel is een blaasinstrument dat je meestal terugvindt in de kerk. De klank ontstaat door middel van lucht die in trilling wordt gebracht in de orgelpijpen. Op een orgel kan je, afhankelijk van het instrument dat je ter beschikking hebt, een enorme variatie aan klankkleuren verwezenlijken. Orgels bestaan er in verschillende grootten en stijlen.

Hoe wordt een orgel bespeeld?
Het orgel wordt bespeeld met tien vingers. Als je dat onder de knie hebt, komen daar nog de voeten bij, die ook prachtige melodieën toveren uit het orgel.

Hoe kan ik een orgel meenemen?
Niet. Een orgel kan je uiteraard niet zomaar meenemen (met uitzondering van portabele of elektronische orgels die verhuisd kunnen worden). Je moet dus thuis een elektronisch of pijporgel hebben staan om op te oefenen. Maar je kan ook steeds oefenen op piano of in een kerk waar een orgel staat. Als je naar de les komt, speel je op een orgel in een kerk.

Hoeveel kost een orgel?
Een echt pijporgel kan je kopen vanaf € 10 000, dan heb je een goed studie-instrument. Je kan ook een elektronisch orgel aankopen vanaf € 3 500 of tweedehands vanaf € 1 000.

Hoe kan ik een orgel huren?
De academie heeft geen orgels die verhuurd worden. Daarvoor moet je je wenden tot een orgelbouwer of tot een winkel die elektronische orgels verkoopt. Deze winkels werken meestal met een systeem huurkoop, waarbij de reeds betaalde huurprijs geheel of gedeeltelijk afgetrokken wordt van de aankoopprijs.

Zou ik een orgel kunnen bespelen?
Ieder normaal gebouwd mens met tien vingers en twee voeten kan dit instrument leren spelen.

Wat kan ik later met een orgel doen?
Binnen de academie (in de kerk waar ook de lessen doorgaan) is er de mogelijkheid van samenspel: samen met iemand anders aan het orgel (vierhandig en/of viervoetig) of kamermuziek: een combinatie met alle andere instrumenten is mogelijk.
Buiten de academie is het meestal een kerkinstrument. Je kan dienst doen als organist aan een kerk of als begeleider van koren… hiervoor krijg je meestal een kleine onkostenvergoeding.

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek op spelen?
De stijlmogelijkheden met een orgel zijn in principe onbeperkt. Het orgel is wel het meest populair in de klassieke muziek, maar wordt ook steeds meer en meer gebruikt in de lichtere genres en bij crossover projecten.

Is het moeilijk om orgel te leren spelen?
Even moeilijk als andere instrumenten. Een orgel leren bespelen kan moeilijk zijn wegens de motoriek: alle vingers en voeten moeten zich onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Ook het lezen van deze muziek vergt wat oefening: je moet veel noten tegelijk lezen: op twee of zelfs drie notenbalken tegelijk in twee sleutels. Gelukkig leer je dat stap voor stap en valt het uiteindelijk nogal mee.

Ten slotte:
Het orgel is een uitdaging, het is meer dan alleen een kerkinstrument. En er zijn te weinig organisten.