Wat?
De klarinet is een houten blaasinstrument met een mondstuk en een (enkel) riet, voorzien van talrijke gaatjes en klepjes.

Hoe wordt een klarinet bespeeld ?
Het mondstuk wordt in de mond genomen en door daarin te blazen trilt het rietje waardoor de lucht binnenin het instrument gaat trillen en de klank ontstaat.  Door de vingerzetting te veranderen bereikt men een andere toonhoogte.

Hoe kan ik een klarinet meenemen ?
De klarinet kan in verschillende delen uit elkaar genomen worden en past dan in een koffertje (± 2 kg).  Nooit vastbinden op een bagagerek van een fiets of een bromfiets!!

Hoeveel kost zo’n klarinet ?
Voor een degelijk studie-instrument betaal je € 625  à € 875.  Een occasie klarinet kan je al kopen vanaf ± € 200.  Laat je bij aankoop van een instrument (nieuw of occasie) steeds adviseren door een vakman (bijvoorbeeld je leraar).

Kan ik een klarinet huren ?
In de academie kan je een klarinet huren. Voor meer info hierover mail je naar info@amwdmortsel.be. Buiten de academie kan je proberen via een harmonie een klarinet te huren of via een muziekwinkel.

Zou ik een klarinet kunnen bespelen ?
Ieder normaal gebouwd mens met tien vingers kan dit instrument leren bespelen.

Wat kan ik later met een klarinet doen ?
Binnen de academie zijn er de groepen samenspel en kamermuziek.  Ook in het harmonieorkest en in het strijkersensemble kan je meespelen.
Buiten de academie kan je terecht bij een harmonie of een symfonisch orkest.

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen ?
Alle muziekstijlen zijn mogelijk met een klarinet, dus niet enkel klassiek.

Is het moeilijk om een klarinet te leren bespelen ?
Is net zoals alle andere instrumenten niet gemakkelijk!