Wat? 

De harp is één van de oudste maar ook één van de meest tot de verbeelding sprekende instrumenten. Er zijn twee soorten: de grote concertharp met 47 snaren die in de orkesten wordt gebruikt en die onderaan 7 pedalen heeft. De andere harp is de Keltische harp of de klepjesharp: deze heeft gemiddeld 38 snaren en op deze laatste beginnen de meeste mensen aan hun harpcarrière. Na enkele jaren kan er gekozen worden om hiermee verder te gaan, ofwel over te schakelen naar de concertharp.

Hoe wordt een harp bespeeld?
De harp bespeel je met je vingertoppen, en ze bestaat in verschillende formaten. Met andere woorden; iedereen kan harp leren spelen: ben je 9 of 69 jaar, dat maakt helemaal niet uit!

Kan ik een harp huren?
Je kan zeker een harp huren, er zijn verschillende winkels in Vlaanderen waar een systeem bestaat van huur of huurkoop.

Hoeveel kost een harp?
Een basismodel kost rond de 2100 euro, en hierin zit meestal een hoes en stemsleutel inbegrepen.

Hoe kan ik een harp meenemen?

Een Keltische harp kan je in praktisch elke wagen vervoeren, een pedaalharp past niet in elke auto, maar in de klas staat steeds een instrument ter beschikking dus je hoeft nooit je eigen instrument mee te brengen.

Zou ik harp kunnen spelen?
Iedereen kan harp spelen, jong en oud!

Wat kan ik later met een harp doen?

Er is heel veel muziek om te ontdekken op harp, gaande van solostukken tot begeleidingen. In de harples komt dan ook alles aan bod: Ierse muziek, filmmuziek, popsongs, opera, noem maar op!

Ook in het orkest valt er veel te beleven voor de harpist(e), maar ook in kleine ensembles is er veel mogelijk op harp. Zoals bij voorbeeld de combinatie van harp met viool, of fluit, zang enz.

Kan ik alleen klassieke muziek spelen op harp?

Zeker niet! Liedjes uit Frozen, leuke popliedjes en andere bekende melodieën kan je op een harp spelen.

Dus: aarzel niet om te starten, gewoon doen!