Wat?

Een fagot is een erg veelzijdig houtblaasinstrument: je kan er zowel de melodie als de begeleiding van een muziekstukje op spelen. Met een totale lengte van wel 2,5 meter is de fagot erg lang. Gelukkig is de pijp dubbelgevouwen zodat alle kleppen prima te bespelen zijn!

Hoe wordt een fagot bespeeld?

Een fagot bespeel je met een “dubbelriet”. Door hierop te blazen begint de lucht in het instrument te trillen en ontstaat er een klank. Je kan verschillende noten spelen door de kleppen en gaatjes van de fagot in te drukken of af te dekken. Geen nood: je hoeft niet heel hard te kunnen blazen en ook als je handen nog niet zo groot zijn kan je al beginnen.

Hoe kan ik een fagot meenemen?

Een fagot kan je uit elkaar halen in vijf verschillende delen die allemaal netjes in een speciale koffer of rugzak passen. Zo kan de fagot zelfs mee op de fiets.

Hoeveel kost een fagot?

Een nieuw instrument kan je vinden vanaf € 5 000. Je hebt dan een kwaliteitsinstrument waar je vele tientallen jaren kan op spelen. Je kan van de academie ook een fagot huren. Voor meer info hierover kan je mailen naar info@amwdmortsel.be.  Ook via een muziekwinkel kan je een instrument huren. Veel fagottisten gebruiken ook jarenlang een instrument van een harmonie-orkest.

Zou ik een fagot kunnen bespelen?

Om fagot te kunnen spelen heb je geen sterke spieren of grote ademdruk nodig. Vanaf een jaar of zeven zijn je handen meestal al groot genoeg om te beginnen. Zo niet bestaan er instrumenten speciaal voor kleine handen.

Welke muziek kan ik allemaal op een fagot spelen?

In de academie zijn er verschillende samenspel- en kamermuziekgroepen. Daarnaast is de fagottist ook een graag geziene gast in harmonie- of symfonie-orkesten. Bovendien kan je een brede waaier aan muziek spelen, gaande van renaissance over barok en klassiek tot romantisch en hedendaags repertoire. Ook lichte muziek kan prima op een fagot. Daarnaast maken we in de fagotklas ook soms zelf muziekstukjes.

Is het moeilijk om een fagot te leren bespelen?

De eerste jaren ga je meestal snel vooruit zodat je als gauw met anderen kan samenspelen.

 

En hier kan je kijken en luisteren: