Wat?

De dwarsfluit is een blaasinstrument dat behoort bij de houtblazers omdat ze oorspronkelijk uit hout werd gemaakt. Dat gebeurt nog steeds maar de meeste fluiten zijn nu uit metaal: verzilverd, zilver,

goud…Voor jou als beginner is een verzilverde fluit prima!

 

Hoe wordt een dwarsfluit bespeeld?

Er zitten veel klepjes op de dwarsfluit, dat ziet er misschien ingewikkeld uit, maar het kleppensysteem zit heel slim in elkaar zodat je vingers makkelijk alle tonen kunnen spelen. De fluit rust onderaan op je linker wijsvinger en de rechterduim geeft ook steun. 

Eerst leer je een goede toon spelen op het kopstuk van de fluit. Je richt de lucht met je lippen in het blaasgat van de fluit. Kijk maar op het filmpje hieronder hoe dat gaat.

Daarna leer je hoe je de fluit in elkaar steekt, hoe je ze goed vasthoudt en waar je je vingers zet. Zo leer je langzaam aan alle tonen spelen.

 

Hoe kan ik een dwarsfluit meenemen?

De fluit bestaat uit 3 delen: het kopstuk, middenstuk en voet.

Zo kan je de fluit opbergen in een kleine doos. De doos kan je nog in een tas steken met eventueel een draagriem voor over je schouder. Zo kan de fluit overal mee naartoe. Ook op de fiets, maar let op: de fluit mag niet onder een snelbinder!

 

Hoeveel kost een dwarsfluit?

Een nieuwe dwarsfluit van goede kwaliteit kost rond € 600.

Huur-koop is soms mogelijk of tweedehands. Het best kan je advies vragen aan je leerkracht.

 

Kan ik een dwarsfluit huren?

Jazeker, je kan een fluit huren van de school. Na één of twee jaar is het de bedoeling zelf een instrument te kopen.

 

Zou ik een dwarsfluit kunnen bespelen?

Als je dat wil weten, kan je het best een proefles vragen. Zo leer je het instrument een beetje kennen en kan je even ervaren hoe het is een toon te spelen op het kopstuk en hoe het is om de fluit in je handen te nemen.

De leerkracht kan je dan verder advies geven.

 

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen?

Nee, alle genres zijn mogelijk: klassiek, filmmuziek, folk, jazz, pop… zelf liedjes verzinnen.

Samen met anderen spelen maakt het extra leuk: met piano, gitaar, harp, meerdere fluiten of in een harmonie of jeugdorkest. Er zijn echt heel veel combinaties mogelijk.

 

Is het moeilijk om een dwarsfluit te leren bespelen?

Dat hangt ervan af hoe jij dat zelf ervaart. Om gelijk welk instrument te leren bespelen, moet je regelmatig oefenen. Als je dat doet, kom je vooruit en kan je snel leuke stukjes spelen. Soms kan het wat moeite kosten om door te zetten en soms gaat het als een fluitje van een cent!