Wat?
Bij een accordeon is de rechterkant de melodiezijde en de linkerkant de baszijde. Deze twee kanten worden verbonden door een blaasbalg. De rechterkant bestaat uit ronde knopjes of een pianotoetsenklavier. De linkerkant bestaat uit hele kleine knopjes. De accordeon met pianotoetsenklavier wordt bijna niet meer gebruikt.

Hoe wordt een accordeon bespeeld?
De rechterhand speelt (meestal de melodie) op de melodiezijde. De linkerhand speelt een begeleiding die bestaat uit diepe bassen en akkoorden. Om klank te verkrijgen duw je (een) knop(pen) in en trek of duw je aan de blaasbalg.

Hoe kan ik een accordeon meenemen?
De accordeon zit meestal in een kist. Het gewicht hangt af van de grootte van het instrument, gaande van 5 tot 20 kilogram. Je kan boodschappenwagentjes gebruiken om de accordeon te verplaatsen.

Hoeveel kost een accordeon?
Voor een nieuw aanvangsinstrument betaal je tussen de € 1.100 en € 1.900. Deze aanvangsinstrumenten bieden de mogelijkheid om er 5 jaar op te studeren. Daarna bieden zij niet genoeg mogelijkheden meer.

Kan ik een accordeon huren?
De school bezit géén accordeons die kunnen verhuurd worden. Dit is wel mogelijk in een drietal winkels in België.

Wat kan ik later met een accordeon doen?
Binnen de academie: samen spelen met andere accordeons of met andere instrumenten.
Buiten de academie: solo optreden, mogelijkheid tot spelen in een amusementsorkest of een accordeonorkest.

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen?
De accordeon staat nog altijd bekend als een instrument voor de volksmuziek. Toch kan je er alle stijlen op bespelen gaande van klassiek, folklore, jazz tot het moderne. Hier kan je gebruik maken van de speciale technieken zoals de bellows shake (schudden met de balg), windknop, kloppen op de balg,…

Is het moeilijk om een accordeon te leren bespelen?
Elk instrument is moeilijk als je het goed wil bespelen. Een moeilijkheid bij accordeon spelen (vooral in het begin) is dat men in sol- en fasleutel tegelijk moet lezen (rechter- en linkerhand), maar over het algemeen vlot dat vrij goed bij iedereen.