Wist je dat …
… de hoorn één van de oudste instrumenten is?
… de buis van een hoorn wel 4 meter lang kan zijn?
… de middeleeuwse ridder Roeland stierf toen hij té hard op zijn hoorn geblazen had? Hij had dan ook nooit hoornles gevolgd …
… de hoorn vaak in filmmuziek gebruikt wordt, zeker als het spannend wordt? Denk maar aan films als Harry Potter, Indiana Jones of Star Wars.
… de beroemde Duitse componist Robert Schumann de hoorn ‘de ziel van het orkest’ noemde?
… de lessen in Mortsel gegeven worden in lokaal 123? Vandaar dat je dus hoorn leert spelen in 1-2-3!
Wil je graag eens een proefles volgen of meer weten over dit prachtige instrument? Altijd welkom!
Wat is een hoorn?
De hoorn is een rond gebogen koperen buis, die uitmondt in een grote klankbeker. De hoorn is dus een koperblaasinstrument, net zoals bijvoorbeeld de trompet of de trombone. Vroeger had het instrument geen ventielen (denk maar aan de jachthoorn), tegenwoordig 3 of 4.
Als beginner start je best op een enkele hoorn, om dan na enkele jaren over te schakelen op een dubbele hoorn.
Hoe wordt een hoorn bespeeld?
Alleen al door het variëren van de lipspanning kan je een hele reeks tonen spelen. Als je dan nog de ventielen gebruikt kan je alle andere tonen spelen.
Hoe kan ik een hoorn meenemen ?
De hoorn zit opgeborgen in een beschermkist. Er bestaan handige draagzakken waarmee het mogelijk is het instrument op de fiets mee te nemen. Een enkele hoorn weegt zo’n 1,5 kg, een dubbele hoorn 2,4 kg.
Is hoorn spelen moeilijk?
Van de hoorn wordt wel eens gezegd dat het één van de moeilijkste instrumenten is. Hoewel er niemand is die àlle instrumenten kan bespelen en vergelijken is het vinden van de juiste lipspanning zeker in het begin niet altijd even makkelijk. Zoals bij alle instrumenten baart oefening ook hier kunst! En laat sommigen dan maar zeggen dat de hoorn een moeilijk instrument is; het levert je als hoornist veel respect op!
Zou ik een hoorn kunnen bespelen ?
Iedereen kan hoorn leren spelen, je hoeft geen gigantische longen te hebben.
Waar kan ik met mijn hoorn allemaal terecht?
Omdat er maar weinig mensen hoorn spelen, zijn hoornisten graag geziene muzikanten in een symfonieorkest, harmonieorkest of fanfare. Daarnaast is er natuurlijk ook kamermuziek waarbij er vele combinaties mogelijk zijn: trio, kwartet, kwintet, met andere kopers of met houtblazers, strijkers of piano.
De hoorn leent zich het best voor klassieke muziek, maar uitstapjes naar lichtere genres zijn zeker mogelijk.
Hoeveel kost een hoorn?
Een enkele hoorn kan je best huren, bij de leerkracht of in de academie. Voor een nieuwe dubbele hoorn moet je op zo’n 3000 euro rekenen, maar daar kan je dan wel jàren mee verder. Met wat geluk stoot je op een interessant occasie-instrument.
Wat zullen de buren ervan vinden als ik hoorn speel?
Op een hoorn kan je heel zacht spelen, maar ook flink doorblazen. Mocht het écht nodig zijn kan je een studiedemper gebruiken, die het geluid heel erg vermindert.
Leerkracht: Michiel Van Camp
Tel.: 0478 / 67 41 42
E-mail: michiel.vancamp@amwdmortsel.be