Wat?
Een hobo is een houten blaasinstrument dat qua uitzicht een beetje op de klarinet lijkt.  Ze is gemaakt van donker hout met zilveren klepjes.  Het mondstuk, of in dit geval het riet, zijn twee fijne rietblaadjes die op elkaar gebonden zijn.

Hoe wordt een hobo bespeeld ?
Het rietje neemt men in de mond en daar blaast men dan in.  De vingers worden op de klepjes geplaatst.  Door de vingerzetting te veranderen bereikt men een andere toonhoogte.

Hoe kan ik een hobo meenemen ?
De hobo kan in drie delen uit elkaar genomen worden en past dan in een klein koffertje.  Hobo en koffertje samen wegen dan ± 3,5 kg.

Hoeveel kost zo’n hobo ?
Een nieuw studie-instrument kost ongeveer € 1 250.  Voor een occasiehobo betaal je ongeveer € 900.

Kan ik een hobo huren ?
Van de academie kan je een hobo huren. Voor meer info hierover mail je naar info@amwdmortsel.be.

Zou ik een hobo kunnen bespelen ?
Ieder normaal gebouwd mens met tien vingers kan dit instrument leren bespelen.

Wat kan ik later met een hobo doen ?
Binnen de academie kan je deel uitmaken van verschillende kamermuziekgroepen en je kan natuurlijk ook bij het harmonieorkest spelen. Buiten de academie kan je aansluiten bij een jeugdorkest, symfonisch orkest of een harmonieorkest.

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen ?
De hobo is inderdaad het meest geschikt om klassieke muziek te spelen. Ontzettend veel ontroerende en meeslepende melodieën zijn geschreven voor hobo. Het instrument heeft een heldere en toch warme klank.

Is het moeilijk om een hobo te leren bespelen ?
In het begin is het soms een beetje moeilijk starten op de hobo maar eigenlijk bestaan er geen gemakkelijke instrumenten.

Ten slotte
De hobo is het instrument dat de toon, de la, aangeeft wanneer de andere instrumenten van het orkest gaan stemmen.