poster ontzette stad 2023 enkel titel groen

Anna’s huis is kapot, haar klas is weg en vreemd genoeg: ze spreekt niet meer. Op 6 april, daags na het bombardement, vertrekt ze uit Mortsel en komt ze terecht bij één van de vele warme pleeggezinnen die de Mortselse kinderen opvangen.

Op 5 april 1943 vindt het bombardement op Mortsel plaats, maar in plaats van de Duitse vliegtuigfabriek te raken, valt het merendeel van de bommen in het centrum van Mortsel. Na het bombardement is er nood aan opvang: talloze slachtoffers moeten verzorgd worden, de straten liggen vol puin, de huizen zijn onbewoonbaar. In de krant wordt een oproep gedaan om overlevende kinderen tijdelijk een dak boven het hoofd te geven. Deze oproep krijgt een massale respons, waardoor veel kinderen op het platteland terechtkomen bij een pleeggezin, waar ze een paar maanden blijven logeren. Anna is één van deze kinderen.

Verteller Hans Van Cauwenberghe neemt je mee naar één van de donkerste dagen uit de geschiedenis van Mortsel en brengt samen met leerlingen van de academie getuigenissen tot leven. Een klein orkest o.l.v. Hans Vercauteren roept met werk en arrangementen van leerlingen compositie de sfeer op van weleer.

Regie: Willem-Jan Wellens

zaterdag 1 april 2023
om 15.00 tot 16.15 uur
en om  20.00 tot 21.15 uur

zondag 2 april 2023
om 15.00 tot 16.15 uur

Mark Liebrecht Schouwburg
Heilig-Kruisstraat 16, Mortsel

tickets via tickets.mortsel.be
basistarief 10 euro
UiTpas 9 euro
Kansentarief 2 euro

 

Bekijk hier het volledige herdenkingsprogramma