Wat?
De Ierse fluit is het folkblaasinstrument bij uitstek. Er bestaat niet alleen de bekende kleine fluit (penny whistle), maar ook grotere modellen (lowwhistles). Omdat de Ierse fluit nogal beperkt is in het aantal toonaarden dat je kan spelen, bestaat er voor elke toonaard een fluit.

Hoe wordt een ierse fluit bespeeld?
In het gat bovenaan wordt lucht geblazen en met de vingers worden de gaten dichtgedrukt zodat er verschillende tonen ontstaan.

Hoeveel kost een ierse fluit?
De aankoopprijs van een prima iers fluitje in D bedraagt ongeveer € 250. Je kan echter ook zeer goedkoop plastic of licht metalen fluitjes vinden die prima zijn om mee te beginnen.
Wil je dadelijk met de grote lowwhistle starten dan mag je rekenen op € 315 . Die zijn namelijk niet zo gemakkelijk in goedkopere uitgaven te vinden.

Kan ik een ierse fluit huren?
Een ierse fluit kost (zeker in verhouding met de andere instrumenten) zo weinig, dat zij door de leerling zelf wordt aangekocht en dus niet gehuurd kan worden.

Wat kan ik later met een ierse fluit doen?
Met een Ierse fluit kan je in alle folkgroepen en wereldmuziekgroepen terecht. Zelf duo’s, trio’s en meer vormen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

 

Kan ik hier alleen maar ierse muziek mee spelen?
De Ierse muziek licht uiteraard  het meest voor de hand. Toch is het ook mogelijk om op deze fluiten volksmuziek uit ander streken te spelen.

Is het moeilijk om een ierse fluit te leren bespelen?
De kleine ierse fluit is een eenvoudig instrument om te starten, maar gaandeweg wordt dit moeilijker, vooral door de vele versieringen, snelheid en verschillende genres. De grotere lowwhistles vragen grote handen en soepele vingers die de gaatjes kunnen bedekken. (kan dus pas van plusminus 12 jaar)

Ten slotte
Het is een handig instrument dat je overal kan meenemen, relatief goedkoop in aanschaf en vooral leuk om met verschillende andere folkinstrumenten samen te spelen.

 

 

Luistervoorbeeld: Joy door Brian Finnegan