Wat is een altviool?

De altviool bestaat uit een houten klankkast met vier snaren. Je houdt de altviool vast tussen je linkerschouder en kin. Met de vingers van je linkerhand druk je de snaren in om de toonhoogte te bepalen en met je rechterhand gebruik je de strijkstok om de klank te maken.

Wat is het verschil tussen viool en altviool?

Het grootste en belangrijkste verschil met de viool is dat de altviool lager, voller, mysterieus en warmer klinkt. Dit komt grotendeels doordat de altviool een extra lage snaar heeft, nl. de do-snaar, en de hoge mi-snaar van de viool ontbreekt. De altviool is ook een stukje groter dan de altviool. Je kunt de viool en altviool het beste vergelijken met de sopraan en alt in de zangstemmen.

Hoe kan ik een altviool meenemen ?

De altviool en strijkstok worden weggeborgen in een aangepaste koffer, die je handig op je rug kan vervoeren. Het gewicht is ongeveer 2 kilogram.

Hoeveel kost zo’n altviool ?

Dit is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit. Een goede altviool kan je aanschaffen vanaf ongeveer 1000 €, alles inbegrepen.

Kan ik een altviool huren ?

In de academie kan je een altviool huren. Verder kan je ook terecht in muziekwinkels om een instrument te huren.

Zou ik een altviool kunnen bespelen ?

De altviool is iets groter dan de viool, maar er zijn altviolen in alle maten, zodat iedereen het instrument kan leren.

Wat kan ik later met een altviool doen ?

Binnen de academie is er het strijkersensemble, verschillende kamermuziekgroepen en het orkest. Buiten de academie zijn er nog veel andere mogelijkheden: symfonieorkest, jeugdorkest, volksmuziekgroep, kamerorkest, kamermuziekensembles en zelfs pop- en jazzgroepen…

Kan ik hier alleen maar klassieke muziek mee spelen ?

Neen, de stijlmogelijkheden zijn onbeperkt.

Is het moeilijk om een altviool te leren bespelen ?

Geduld is noodzakelijk bij het aanleren, maar eens de basis goed zit, is het heerlijk om altviool te spelen!